ARNE

QUINZE

 

Arne Quinze werd geboren in 1971 en werkt en woont in Sint-Martens-Latem, België en Shanghai, China. In de jaren tachtig startte hij als graffiti kunstenaar maar een officiële opleiding genoot hij niet. Hij legt zich toe op het creëren van grote en kleine sculpturen, tekeningen, schilderijen en grootschalige installaties. De kleinere werken, schetsen en tekeningen dienen als studie voor zijn grote installaties. Terugkerende elementen in Quinze's œuvre zijn het gebruik van verschillende houtsoorten waaronder afvalhout, metaal en brons, gekleurd glas, elektrische kleuren in de vorm van fluoverf en thema's als sociale interactie, communicatie en stedelijkheid.

 

Momenteel experimenteert hij met metaal wat resulteert in zijn eerste grootschalige metalen sculpturen.

 

Zijn drijfveer voor zijn publieke installaties komt voort uit zijn geloof in de realisatie van een idealistische samenleving waar iedereen met elkaar communiceert en interageert. Steden als openlucht musea, zo ziet Quinze steden evolueren. Mensen samenbrengen en hen dwingen om in dialoog te treden met elkaar. In zijn vooropgestelde samenleving bloeit de participatie in de gemeenschap en is sociale samenhang de norm. Hij bouwt zijn grootschalige publieke installaties om reacties uit te lokken en tussen te komen in het dagelijkse leven waar iedereen zo lang zijn gewone gang bleef gaan. Zijn onconventionele publieke installaties zijn al meermaals de uitdaging aangegaan in de stadscentra van België (Cityscape, The Sequence), Duitsland (The Traveller), Frankrijk (Camille, Rock Strangers), Libanon (The Visitor), China (Red Beacon, Chaos Wind), de USA (Uchronia, Timegate), Brazilië (Matarazzo) en andere.

 

Bij de bouw van een installatie creëert hij een volledig nieuwe context die zijn overweldigend positivisme uitdrukt en daarbij ook zijn essentie blootlegt. Naast het optrekken van architecturale sculpturen maakt hij ook kleinere werken en video-installaties. Ook in deze disciplines drukt hij zijn visie uit hoe mensen zichzelf en de maatschappij analyseren vandaag en morgen. Bidonvilles, Stilthouses, Chaos en My Home My House My Stilthouse, My Safe Garden: deze werken waren te zien in verscheidene tentoonstellingen.

 

NATURAL CHAOS

 

Vanaf vandaag, vrijdag 20 februari 2015 heeft Lomak het genoegen u in avant-première het kunstwerk "Natural Chaos" te presenteren, als maquette weliswaar. Het echte kunstwerk zal een totale hoogte bereiken van om en bij 25 meter.

 

Voorwoord werd gegeven door  de heer Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel. (nvdr. een toeval:  minister Gatz en kunstenaar Quinze bleken zich al langer te kennen en een scoutsverleden te delen.)

 

Een fotoreportage van deze vernissage en beelden van het kunstwerk kunnen binnenkort verwacht worden.

 

LOMAK IS EEN INITIATIEF VAN KIWANIS TESSENDERLO ALCHEMIA EN DE GEMEENTE TESSENDERLO NAAR EEN IDEE VAN JEFF RUTTEN