LOMAK is een initiatief naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van de serviceclub Kiwanis Tessenderlo Alchemia en wordt geschonken aan de gemeente als blijk van wederzijdse erkentelijkheid en samenwerking op sociaal en cultureel vlak.


Als concept staat LOMAK symbool voor de energie van de bevolking in en rond Tessenderlo waar het samenlevingsgevoel en de individuele vrijheid een tastbare, dynamische leefgemeenschap vormt.

De blijvende realisatie van het LOMAK op de markt van Tessenderlo en de visuele verbinding tussen het marktplein en de muur van het gemeentehuis is een geslaagde invulling van de belevenis van de publieke ruimte.

 

Loois Museum voor Actuele Kunst, kortweg LOMAK is een misschien wat pretentieuze maar niettemin vlot klinkende benaming voor de huisvesting van een hedendaagse kunstcollectie in Tessenderlo. Onze gemeente is wat te klein voor een pontificale architectuurtempel en dito kunstcollectie, maar met een knipoog en een glimlach willen we ons toch meten met de grotere broers in de kunstwereld.

Eén museum, één zaal, één kunstwerk is, met enige bescheidenheid, waar we mee naar buiten willen treden. Wellicht zijn we daarmee het kleinste museum der hedendaagse kunsten, maar door de interactie van de zwevende museumzaal en de specifieke telescopische waarneming wordt de focus op kunst een nieuwe belevenis. De tentoongestelde werken wisselen keer op keer in een periodieke lus waarbij telkens een nieuw representatief werk getoond wordt. Dank zij het concept van kleinschaligheid en de op maat gesneden inplanting is LOMAK-EXPO 7/7 en 24/24 te bezoeken. Beeldende kunst, letteren, video en fotografie en/of alle mogelijke vormen van expressie kunnen aan bod komen. We hebben het genoegen voor deze inauguratie een werk van Koen Vanmechelen tentoon te stellen.